příroda

Lagúna Grada a její okolí

Laguna města Grado – 8800 hektarů nedotčené přírody, která má být na první pohled milovaná a prozkoumána všemi prostředky: loď nebo nafukovací loď, plavba z jednoho ostrova na druhý, objevování charakteristického “Casoni” (rybářský dům) pokrytého třtinou a zřícenin starých kostelů. Ale i horskými koly po chodnících hraničících s lagunou a rybářskými údolími.

Laguna města Grado je nedílnou součástí regionální přírodní rezervace Foce dell’Isonzo, kterou sponzoruje WWF. Zejména údolí Valle Cavan – deklarované jako “mokřad mezinárodní hodnoty” zůstalo nedotčené a v rámci ní se začaly významné programy obnovy a rozmnožování divoké husy a královské labutě. V celé oblasti Fossalónu Grado hnízdí nejrůznější druhy ptáků, dokonce i vzácné.

Rybářské údolí

Laguna města Grado je také bohatá na “rybářské údolí”, které jsou stále v provozu. Tyto starodávné bariérové systémy se zdají být profánní jako druh farmy, kde ryby rostou až do doby jejich prodeje.

Rybářské údolí jsou souborem vodních zrcadel a kanálů regulovaných zámky, které udržují optimální hladinu vody pro růst ryb. Prakticky velké polopřírodní bazény, které jsou vzájemně propojeny, se používají na růst “avantgardu”. To znamená, že do tohoto přirozeného prostředí se vložili kvalitní ryby s několika dny života.

Starověké příbytky rybáře

Na nespočetných ostrovech v laguně Grado byl velký počet rybářů, kteří stavěli domy s třtinou tzv. slavné domy “Casoni”. Jsou symbolem laguny a základnou pro mnohé rybáře, kteří se dodnes věnují rybolovu.

Některé byly přeměněny na rustikální Trattoria a během léta zde můžete ochutnat jídla z ryby a polenty, doplněné vynikajícím místním vínem.

V průběhu staletí se “Casoni” stavěly v obdélníkovém tvaru s pyramidovou střechou z třtiny. Na stavbu se používaly všechny typy vzácného materiálu, který se nachází v laguně: dřevěné sloupy různých velikostí, hole, sláma a proutí.

La Batela

Charakteristická loď používaná ve městě Grado.

“Batela” je typická dřevěná loď v laguně Grado, která je malou plochou loďkou vhodnou k přepravě. Může se pohybovat buď jedním nebo dvěma čluny, nebo se může plavit. Pánové používají tento starodávný typ člunu, možná v nejnovější verzi s přívěsným motorem.

Podívejte se na ptáky v jejich přirozeném prostředí

Pro nadšence ptactva. Grado je známe, že na východní straně Laguny ho obklopují dvě přírodní rezervace.

Revitalizace těchto oblastí značně zvýšila už i  tak značnou  biodiverzitu v této části laguny. Taktéž se zde vyskytují mnohé botanické a faunistické druhy. Mezi nimi můžeme pozorovat asi 300 druhů různých ptáků, nekteré z nich jsou opravdu docela vzácné.