lodě, jachty

Starý přístav města Grado

Starý přístav města Grado, je od starověku důležitým centrem ekonomického života města Grado, s jeho typickým “Y” tvarem.

V atmosféře přímořského města přístav nikdy nespí. V časných ranních hodinách je to místo, kde uvidíte rybářské lodě, které se vracejí s čerstvými rybami. Ty si můžete zakoupit na rybářském trhu, který spravuje rybářské družstvo a nachází se na konci přístavu Mandracchio.

V průběhu dne procházejí doky mnozí lidé, kteří zde pracují nebo nakupují. Podél mola s trochou “pozornosti” lze identifikovat symboly používané od starověku rybáři na označení objektů, které jim patří, abyste si je nespletli s jinými rodinami.

Ve večerních hodinách, sedící u stolů jedné z mnoha typických restaurací, si můžete vychutnat úchvatný výhled, při pojídání vynikajících lahůdek.

A po večeři bude i on, přístav, s blízkým historickým centrem a nedalekou přehradou, protagonistou večerních procházek.

Přístav hraje klíčovou roli i během slavnostních oslav, především party “perdona di Barban”. V tento den se rybářské lodě, které se během týdne věnují svým rybolovem, obléknou do “slavnostního roucha s charakteristickými ozdobami a květinami”, aby doprovodila Madonnu do nedaleké svatyně. Tento ceremoniál je spojen s tradicí již od roku 1237.

Máte zájem o výlet lodí?

Regaty

La Graisana 

Nejdůležitější jachtařské akci na ostrově Grado, na které jsou napsány jen ty výjimečné posudky, jako je Mauro Pelaschier. Čtyři různé typy regat věnovaných nadšencům plavby: od otevřené Regatta “Graisana” až po výběry druhé národní soutěže Drive 555 FIV do 16 let; tradiční soutěže Batelov (typické lodě ostrova) a ozdobené lodě s barevným Vele al Terzo. V centru města se konají koncerty, jídlo a víno stojí za ochutnávku, samozřejmě nemohou chybět typické chutě laguny Info ZDE.

Máte zájem o pronájem lodi?

Barcolana – Trieste

Nejznámější soutěží plachetnic nejen v Itálii, ale i ve světě je “Barcolana” ve městě Trieste.

Její historie se píše už půl století. Také v roce 2017 od 29. září do 08. října se vody Terstském zálivu změnily na bílo, barvu, která převládala na plachetnicích. Deset dní na moři a wellness, to byla opravdu velká zkouška.

Soutěž se muže  pochlubit s 2 000 plachetnic, více jak 25 000 námořníků na moři a 300 000 lidmi na zemi. Čísla říkali za všechno.

Když jste vášniví yachtári, určitě si tuto příležitost nenechte ujít. Ať už jako účastník, případně jako návštěvník.

Info ZDE.

Kurz Yachting

JÍZDNÍ KURZ
Místo: Lega navale italiana, Via Aquileia, 54, Grado
Otevření: únor – říjen: úterý, středa, pátek, sobota 15:00 – 18:00
Jazyky: italština, angličtina
Oblečení: uzavřená obuv na patě s gumovou podrážkou, plavky, klobouk, sluneční brýle, ochranný krém, kompletní výměna, ručník, k-cesta, pantofle …
Vybavení: dodávané společností LNI
Optimistický týdenní kurz plavby.
Info ZDE.

Pier Solieri/GT, Izabela Prokopius/GT, Marvin (PA) cc by nd, Ag.Futura, Ag.Marina, Openstreet Map, deanz cc by sa, Foto Kostik cc by nd, dgilmalle cc by, antonio 1, 2, 3, 4 cc by, Sergio cc by sa, Abry84 cc by nd