co pít v Grade

Vinohradnícka oblasť Collio

Collio, to není jenom vinařská oblast, ale je to křižovatka národů, kultur jazyků a tradicí, což zanechalo významnou stopu v gastronomii. Už po staletí se zde doplňují tradice pocházející z regiónu Friuli, ze Slovinska či Rakouska. Collio je synonymem rovnováhy mezi člověkem a přírodou, mezi révou a morem a samozřejmě mezi historii a památky, které se zde zachovaly. Není pochyb o tom, že tento region se pýši bohatou nabídkou, což jistě ocení i nejnáročnější turista, ale také dlouhý seznam místních vín.

Bílá vína

Collio Bianco
Collio Bianco jmenovaný také “Collio Goriziano” nebo jednoduše “Collio” je typické víno, kterému každé vinařství dodá svou specifickou chuť, která vyzdvihuje charakteristiku teritorií. Toto suché víno, typické pro jeho svěží chuť, je velmi snadno rozpoznatelná.
Doporučená teplota při konzumaci: 10 – 12 ° C
Alkohol: 11,5%

Chardonnay
Představuje 8% celkové produkce regionu Collio. Charakteristický pro svůj pronikavý buket doplněn o svěží podtón a svěžest, která je dosažena díky specifičnosti dřeva, které se používá k jeho uskladnění. Je vhodný jako doplněk k rybám a jednoduchým předkrmům.
Doporučená teplota při konzumaci: 10 – 12°C
Alkohol: 11,5%

Friulano
Toto víno zde má svou tradici již po staletí a představuje 15% celkové výroby. Vyrábí se z vinice Tokaj friulano, typické pro svou intenzivní žlutou barvu s jemným podtónem mandlí, které mu dodávají nahořklou pachuť. Skvěle se doplní se sýrem, vajíčkama a rybami.
Doporučená teplota při konzumaci: 10 – 12°C
Alkohol: 11,5%

Picolit
Toto víno velmi vysoké kvality Vás nikdy neomrzí. Řadí se mezi sladká vína a perfektně se vyjímá v kombinaci s dezertem, ale je také vhodným společníkem vaší meditace.
Doporučená teplota při konzumaci: 10 – 12°C
Alkohol: 14%

Pinot Bianco
I když nepatří mezi Top produkovaných vín v zóně (pouze 4% z celkové výroby), jeho volbou nic nezkazíte. Jeho produkce v Colliu začala před více než 150 lety. Toto vyvážené elegantní víno s ovocným nádechem vás určitě nezklame. Skvěle se doplňuje s předkrmy, rizotem a rybami.
Doporučená teplota při konzumaci: 10 – 12°C
Alkohol: 11,5%

Pinot Grigio
Jeho výroba v regionu Collio začala v roce 1800 díky panovníkovi De La Tour, který se významně podílel na rozvoji vinokultúry v regionu. Pinot Grigio představuje 30% celkové produkce a řadí se mezi jedno z nejkvalitnějších vín v rámci celého světa. Skvěle se doplňuje s rybami a bílým masem.
Doporučená teplota při konzumaci: 10 – 12°C
Alkohol: 11,5%

Ribolla gialla
Byl to právě region Collio, kde se před více jak tisíci lety začala produkce tohoto vína, které se dnes těší světové slávě. O jeho svěžesti a potenciálů není pochyb. Ribolla gialla je charakteristická pro své kyselost a v současnosti představuje 10% z celkové produkce. Niže, svazky hrozna Ribolla Gialla.
Doporučená teplota při konzumaci: 10 – 12°C
Alkohol: 11,5%

Sauvignon
I Sauvignon, tak jak Pinot Grigio pochází z Francie a jeho výroba se začala v polovině 19. století. Toto světoznámé víno, právě zde v Collie nasál specifičnost teritoria, což se odráží v intenzitě barvy a rovnováze. Představuje 20% z celkové produkce a je vhodný v kombinaci s prosciutto, těstovinami či rybami.
Doporučená teplota při konzumaci: 10 – 12°C
Alkohol: 11,5%

Červené

Refosco dal peduncolo rosso
Toto antické lokální víno, jehož vinná réva se nachází právě v regionu Friuli Venezia Gullia, se vyrábělo již za dob Římské říše a bylo nazýváno Pacium nebo Pucinum. Podle toho co napsal Plinio Starší ve svojí “Naturalis historia”. Refosco bylo prý jediné víno, kterým nepohrdla druhá manželka císaře Augusta. Navíc bylo považováno za lék.
Toto víno, které se vyrábí z vinné révy Refosco dal peduncolo, je nejušlechtilejším Friuli vínem. Je charakteristické pro svou červeno-rubínovou barvu, která se místy nese až do purpurové. Jeho chuť je pronikavá, ovocná s vyšším obsahem tříslovin. Skvěle se hodí k jednoduše upravenému červenému masu.
Doporučená teplota při konzumaci: 18 – 20°C
Alkohol: 13-13,5%

Cabernet Franc
Toto červené víno charakteristické pro svou pronikavou rubínovou barvu představuje 4% z celkové produkce regionu Collio. Jeho výrazný buket s bylinným nádechem skvěle prezentuje okolní kraj. Toto víno je vhodné v kombinaci s pečeným masem, drůbeží a zvěřinou.
Doporučená teplota při konzumaci: 16 – 18°C
Alkohol: 11,5%

Collio Rosso
Už z názvu je jasné, že toto víno se stalo symbolem, který perfektně prezentuje celé teritorium. Jeho rubínová barva, plné tělo a buket s jemným nádechem bylinek. Jednoducho elegance, která vás určitě nezklame.
Doporučená teplota při konzumaci: 16 – 18°C
Alkohol: 11,5%

Merlot
Toto původem francouzské víno se perfektně adaptovalo do prostředí Gorizia. Nemá sice pronikavou barvu, ale pyší se velmi silným a pronikavým buketem, který má mírně nahořklý nádech. Vhodný ke všem druhům masa.
Doporučená teplota při konzumaci: 16 – 18°C
Alkohol: 11,5%

Pinot Nero
Toto rubínově červené víno vás určitě nezklame svou charakteristickou sametovou chutí.
Doporučená teplota při konzumaci: 16 – 18°C
Alkohol: 11,5%

Novello
Je víno s jemným červeným odstínem no výrazným ovocným buketem. Jeho harmonická chuť se skvěle hodí k rizotu, jednoduchým masitým pokrmům a sýrem.

Označení italských vín

A na závěr: historický likér z ostrova Grado

Santonego

Tento typický likér ostrova vzniká smícháním pálenky (38 °) a aromatických bylinek, které mu dají jedinečný podtón moře. Tento “eliksír” se následně několikrát destiluje, aby dosáhl jeho typickou barvu a čirost.

Jeho konzumace je vhodná zejména po jídle jako digestivo. Nejlépe chutná chlazený, což určitě každému v teplých letních dnech dobře padne. No samozřejmě má široké využití ať už v kuchyni jako neodmyslitelná přísada do různých receptů (zejména ryby, rizota a hlavně čokoláda), ale své uplatnění našel i v přípravě koktejlů.

Do každé lahve Santonega se přidává tenká větvička aromatických bylinek, které podtrhují příchuť moře, ale navíc dodávají na celkové estetičnosti.

Grado letos uspořádalo sérii odpoledni „Objevme Santonego“, během kterých Vás naši odborníci seznámí s historií a výrobou tohoto jedinečného likéru a samozřejmě s následnou ochutnávkou.

Grado-Taliansko.sk, pexels CC0, pixabay CC0, e.franchini cc by, Lou Stejskal cc by, laroncaia.itfieglvini.com, stefano Merli cc by sa