označení italských vín

Krátká příručka o označení vín

Co to znamená IGT, DOC a DOCG?

Co vlastně znamenají italské označení vín? Je to hodnocení, které udává kvalitu vína. Existuje několik kategorií, které jsou stanoveny normativním zákonem Itálie a jsou úzce spjaty s teritoriem (proporčně k rozlehlosti území). Označení jsou užitečné zejména pro spotřebitele: zprostředkovávají informace o původu a charakteristických vlastnostech vína. V regionu Friuli Venezia Giulia se můžete setkat s více označeními a to IGT, DOC a DOCG.

IGT (Indicazione Geografica Tipica)
Osvědčuje, že víno se vyrábí z hroznů, které pochází z určitého regionu nebo oblasti ve které musí být následně i vyroben. Toto označení se nevztahuje na vinnou révu, ale na původ hroznů. Víno s označením IGT si zachová charakter území.

DOC (Denominazione di Origine Controllata)
Víno musí odpovídat několika normám, které jsou sepsány ve sbírce zvané “disciplinární”. Tato stanoví charakteristiky jednotlivých klasifikací, které se týkají například území, vinné révy, atd.

DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita)
Označení, kterým se mohou pyšnit jen ty vína, které minimálně 5 let drží certifikát DOC. Přísnější kritéria v obdržení označení DOCG zaručují vyšší kvalitu a hodnotu vína ve srovnání s těmi, které obdržely certifikát DOC.

Grado-Taliansko.sk, Pava cc by sa