kde jíst, co jíst

Průvodce restauracemi v Itálii

Na této stránce chceme poskytnout historické a kulturní reference, které se točí kolem stravování.

Co je “Ristorante” – restaurace?

Ristorante“ je formální restaurace, kde se podávají jídla a nápoje různých druhů kuchyně u stolu. Navrhované typy kuchyně se mohou lišit v závislosti na různých faktorech od geografické polohy restaurace (regionální nebo místní kuchyně), ale také od navrhované úrovně kvality. V restauraci se konzumuje kompletní jídlo, a to: předkrm, první chod, hlavní chod, zákusek a káva. Nepodává se jen jeden chod. Chcete-li jíst pouze pizzu, doporučuje se jít do pizzerie. Ve skutečnosti jíst v restauraci znamená zaplatit i “coperto”. Vývoj společenského života a zvyklostí spotřebitelské potřeby znamená, že restaurace se objevily v hotelech a nákupních centrech. Co znamená slovo “restaurace”? Pojem restaurace se v 16. století v Itálii objevil na veřejných místech, kde se bylo možné najíst.

Co je „Osteria“?

Termín “osteria” je: “veřejné místo, kde budete pít zejména víno a kde nabízejí i dobré jídlo“, ale “termín” měl ve své historii rozdíly ve smyslu. Původ pojmu “Osteria” je ušlechtilý, neboť pochází z latinského Hospes (host). Samotná etymologie slova připomíná funkci pohostinnosti v hospodě, kde zákazníkům poskytovali jídlo, pití a některé místnosti, které jim umožnily odpočinek.

Co je „Taverna“?

Taverny vznikaly jako občerstvovací místa v místech přechodu nebo obchodních místech, která se často nacházely v blízkosti hlavních silnic, křižovatek, náměstí a trhů. Podobné prostory již existovaly ve starém Římě a nazývaly se “enopolium”. Ve starověku byly považovány za místa setkání, kde se navazovaly společenské vztahy. Budovy, často chudé a ošarpané, nabývaly důležitost na základě místa, kde stáli, a života, který se tam tvořil. Taverny jsou dnes charakteristickými místy, kde se v krásných historických strukturách kombinuje kuchyně a tradice. Často jsou rodinným podnikem, kde můžete najít mámu v kuchyni a děti u stolního servisu, který poskytuje teplou a přátelskou atmosféru, kde jsou těstoviny domácí i používané přísady.

Co je „Trattoria“?

Trattoria” má velmi přesnou genezi, která se datuje do starého Říma, kdy lidé, kteří z institucionálních důvodů cestovali, dostali dokument nazvaný “littera tractòria“. Bylo to dostačující, aby ukázali tento dokument a dostali jídlo v obchodech, které se nakonec nazývaly “trattorie”.

Trattoria je typická italská oblíbená restaurace používaná na stravování, určená na vaření typických místních jídel; trattoria odrážejí chuť, tradici a mentalitu Italů a jsou snadno nalezené v populárních centrálních oblastech měst, kde restaurace by byla z ekonomického hlediska nepohodlná

Trattorie jsou zaměřeny na klientelu, která upřednostňuje jednoduché a zdravá jídla, které vyžadují nejen prvotřídní kvalitní složky, ale i osobní přístup těch, kteří je připravují. Menu je obvykle omezené, protože vše je čerstvě připravené podle dostupných surovin. Vzhledem k cenovou hospodárnost je jednoduchost ve službách a nábytku, tabulky jsou nastaveny jednoduše, s papírovými ubrousky, víno je vždy “della casa” (domácí).

Co je „Pizzeria“?

V Itálii je konzumace pizzy považována za sociální fenomén. Ale Italové nejsou největšího konzumenty pizzy na světě, ve skutečnosti Američané konzumuj téměř dvakrát tolik pizzy za rok. Itálie stále pevně zajímá druhé místo, protože vědě ve spotřebu těstovin.

I přesto, pizza je významným druhem konzumace v italském národním stravování. Je socioekonomickým a kulturním fenoménem typickým pro “Bel Paese” v počtu a velikosti pizzy. Za tímto účelem vznikly restaurace – pizzerie, které se specializují na výrobu pizzy. Nejlepší jsou ty, které se pečou přímo v peci.

A co pít?

Víte co se nejlépe hodí k lokálním jídlům?

Pokud se nacházíte v Grade a jeho okolí, určitě musíte ochutnat vína regionu Friuli Venezia Giulia, který je proslulý po celém Itálii pro svou vinařskou historii a kutúru a zejména pro své bílé vína. Za zvláštní pozornost určitě stojí zóna Collio, která se nachází na hranicích s regionem Friuli Venezia Giulia a Slovinskem. Collio je typické pro produkci některých lokálních vín jako například Friulano nebo Ribolla Gialla, které jinde nenajdete. Pro milovníky červeného vína je zde Refosco dal peduncolo rosso se svou specifickou chutí, která se však ne každému zlíbí. Toto víno se pyšní dlouhou historií, která sahá až do dob Keltů a Římské říše.

Naučte se znát vinařskou oblast

Pro milovníky piva, Grado a jeho okolí nabídka nekolik zajímavých ZNACIEK, ktere najdete v kazdem podniku či restauraci. Jednou z nejznámějších a nejoblíbenějších Vůbec v čelo Itálie je značka Moretti, ktera začala s výrobou v roce 1859 v nedalekém Udine. Navíc si můžete pochutnat i na mnoha pivech lokální výroby.

Pier Solieri/GT, pexels CC0, pixabay CC0