o Grade

Když jste milovníci Itálie ,tak Vám představujeme místo,které jste zřejmě ještě neobjevili.

Místo – ostrov, kde se snoubí historie, moře, pláže a všechno, co k super dovolené patří. Přidanou hodnotou je, z Brna autem je to jenom šest hodin.

Grado leží na ostrově mezi otevřeným mořem a Lagunou di Grado. S pevninou je spojen mostem přes lagunu, který se táhne od Aquileii v délce 5 km. Již  když po něm přicházíte jste okouzleni scenérií, která se Vám naskytne.

Ostrov Grado

Grado si vysloužilo mnoho krásných jmen, ale nejčastěji mu říkají: „Ostrov slunce“ (Isola del Sole) nebo „Zlatý ostrov“ (Isola d’Oro). Má strategickou polohu v nejsevernější části jadranského pobřeží, kde  již začíná benátská riviéra. Z jeho pláži můžete vidět, jak pulsuje život v nedalekém Trieste, případně na pobřeží Istrie.

Je hlavním ostrovem, ke kterému patří i další menší ostrovy, které jsou s ním spojené romantickými mosty.

Benátskej šarm

Grado. Matka Benátek s 1600 roční historií,šarm města můžete zažít procházkami po ulicích starého centra města.

V nádherném prostředí Campo dei Patriarchi v “starém městě” můžete obdivovat ranní  stavby Bazilika di Sant’Eufemia, Baptisterium a Bazilika di Santa Maria delle Grazie. Ústřední městský život se soustředí na náměstí Piazza Biagio Marin pojmenovaný po slavném básnikovi. Tady můžete obdivovat pozůstatky starobylého sídla baziliky.

Máme více informací o historii a památkách Grado

Okouzlující příroda

Kromě historických aspektů je Grado oblíbenou letní destinací díky své laguně s rozlohou více než 90 čtverečních kilometrů a zahrnuje dvě přírodní rezervace s nekontaminovou přírodou. Autentický ráj pro pozorování ptactva, které se vyplatí opravdu vidět. Zde se zaposloucháte do harmonie zvuků nesčetných ptáků, kterým kontruje pouze šum laguny a větru. Nic jiného.

Laguna di Grado

V minulosti se místní obyvatelé živili rybolovem, na malých ostrůvcích v Laguně kde si stavěli příbytky se skal a slámy. Některé jsou zachovány dodnes, když se chystáte vzít loď kolem, budete mít pocit, že čas se zastavil zde.

Určitě si nenechte ujít ostrov Barbana, kde byl v roce 582, vybudovaný klášterní komplex Santuario della Madonna di Barbana. Až dodnes ho trvale obývá Rád františkánů. Svatyně je dnes poutní místem. Mariánske bohoslužby na tomto ostrově se datuje do 6. století, ale současná svatyně je výsledkem impozantní rekonstrukce provedené v roce 1926.

Barevný průvod lodí

Na ostrově Grado se každý rok, první neděli v měsíci červenec koná slavnost: Perdón di Barbana. Okouzlující plavba lodí, zdobených květinami, girlandami a vlajkami, směřující do mariánské svatyně na ostrově Barbana, aby si připomněli městské hlasování, které se uskutečnilo před 800 lety a pro “gradčanov” mělo velký význam.

Chtěli by jste se dozvědět více o laguně a přírodě

Lázně, které fascinovají Habsburgovcov

Na počátku devatenáctého století začala habsburská aristokracie navštěvovat místní lázně, které po krátké době patřily mezi nejprestižnější lázně v okolí.

Lázně byli nedávno obnovené a jejich nabídka rozšířena o témy v oblasti estetické medicíně, které nabízejí různé programy a terapie již po prevenci stárnutí pokožky.

Pri procházke Gradem spatříte postarší dámy na kolech,dle jejich tváře si nedovolíte odhadnout jejich věk. Pravděpodobně by se to většině nepodařilo,nakolik díky koupelům a vlhkosti vzduchu mají skutečně krásnou pleť.

á

Podívejte se více na lázně a wellness

U moře jako v elegantní obývacím pokoji

Každej z nás zná touhu dopřát si chvilku naprosté relaxace na jemně písečné pláži, s pozvolným přístupem do moře a šumem vln. Najdete zde pohodlné lehátka se slunečníky a stolky, které nejsou těsně vedle sebe. VIP stany postavené přímo na pláži, poskytují prostor pro přežití těchto chvil ve své intimitě. Případně se můžete osvěžit v místních barech nebo restauracích.

Více informací o pláži a Aquaparku

Dovolená s dětmi

Písečná pláž, čisté – klidné vody a několik zábavných aktivit dělají Grado ideálním rodinným cílem. Grado získalo prestižní ekologickou značku “Modrá vlajka” již 29 let.

Najdete zde kvalitní služby, zaměření na pohodlí a bezpečnost. Vstup do moře je velmi pozvolný, nakolik děti Vám budou vděčné, že se mohou do sytosti vyřádit. Aquapark Aquapark je velmi oblíbený, organizují se zde různé aktivity v bazénech. Hned před vchodem na pláž je zřízen zábavní park “Parco delle rose”, kde kromě samých růží Vás přivítají atrakce pro děti, minigolf, hřiště a různé služby pro děti.

Oblíbené sportovní aktivity

Příjemné procházky s nádherným západem slunce a hučícím morom.

Každý si může vybrat svůj oblíbený sport: plážový volejbal, basketbal, fotbal, windsurfing, plachtění, vodní lyžování a kanoistika, koně a tenis. Naši nabídku uzavírá 18-jamkové golfové hřiště situované mezi zelenými loukami a modrými vodami.

Cyklistika

Cyklistika patří nejen mezi sportovní aktivity, ale přímo k nejpopulárnější přepravě na ostrově Grado a v okolí.

Jsou zde vybudovány několik kilometrové cyklostezky. Kola si můžete pronajmout v obchodech s jízdními koly, případně v hotelech. Některé mají také pohovku pro děti. Pokud chcete, aby si ho někdo jiný “nepůjčil”, je vhodné abyste jej vždy uzamkli.

Více o sportu na ostrově Grado

Lodě, loďky, lodičky

Být majitelem lodě, ať už menší nebo větší, či s motorem Mercury, Honda nebo Yamaha, je pro obyvatele ostrova naprosto přirozená věc. Tak jako u nás, když vlastníme auto. Ty větší slouží jako osobní doprava, přepraví Vás do blízkých míst (Trieste …) za několik  euro.

Ak by Vás lákala možnost postavit se za kormidlo člunu, případně střední lodě, klidně si ji můžete pronajmout. Nejprve Vás instruktor převeze a ukáže koridory, po kterých můžete jít, pak se už jen vozíte. Tyto lodě nepotřebují licenci – lodní průkaz. Ale za ten zážitek to určitě stojí.

Další informace o motivu lodi

Květiny, všude samé květy

charakteristickým rysem je množství různých květin kamkoliv se podíváte. V rámci italské soutěže “Comuni Fioriti” v roce 2016, 2017 a 2018 se Grado umístilo na prvním místě a tím dostalo pozvání na celosvětovou soutěž, kde se v září 2017 umístilo na 4. místě.

Grado-taliansko.sk, Mario Trieste cc by nd, Archivio Turismo FVG, Gianluca Baronchelli POR FESR 2007-2013, Fabio Parenzan/Turismo FVG, pagati cc by nc nd, matism cc by nc nd, w0f cc by nc nd, Ivana Stepanovska, Izabela Prokopius/GT, Ag.Marina, Ag. Futura, Pier Solieri/GT,  Marvin (PA) cc by nc tomislavmedak cc by, Lubos Holic cc by sa/panoramio, Golf Grado, Pexels, Pixabay, Freeimages